Jak omega-3 mastné kyseliny ovlivňují krevní tlak
V článku “Omega-3 a krevní tlak: nové výsledky poskytují praktické rady pro správnou léčbu”, který vyšel v časopise “Der Heilpraktiker 5/2016”, Dr. med. Dirk Wiechert ukazuje pozitivní účinky zejména omega-3 mastné kyseliny DHA na krevní tlak.
Shrnutí článku
Pro udržení normálního krevního tlaku se doporučuje konzumace mastných kyselin omega-3. Klinické studie však zatím nedokázaly vytvořit jasný obraz o příjmu omega-3 v doplňcích stravy.
V novém výzkumném projektu, na němž se podílela Univerzita Friedricha Schillera v Jeně, se podařilo objasnit některé nejasnosti způsobené molekulárním mechanismem účinku omega-3 mastných kyselin. Molekuly, které se vážou přímo na iontový kanál, vedou k vazodilataci, a tím ke snížení krevního tlaku. Tyto molekuly se nacházejí především v rybách. Tyto vlastnosti receptorového mechanismu účinku mohou souviset především s omega-3 mastnou kyselinou DHA. Omega-3 mastné kyseliny EPA a ALA mají mnohem slabší účinek. To nepřímo vysvětluje, proč omega-3 mastné kyseliny rostlinného původu bez DHA nemají stejný vliv na krevní tlak jako omega-3 mastné kyseliny pocházející z konzumace ryb.
Nejdůležitějším Wiechertovým objevem je, že samotná DHA z koncentrovaného ethylesteru nedokáže snížit krevní tlak, naopak ho může dokonce zvýšit. Krevní tlak snižuje pouze DHA ve své přirozené triglyceridové formě.
Tyto výsledky by měly mít dopad zejména při výběru doplňků stravy s omega-3 mastnými kyselinami. Získané poznatky také posilují Kollathův přístup k výuce: “Ať jsou naše potraviny co nejpřirozenější”.
Rozdíl mezi přírodním rybím olejem a koncentrátem omega-3
Obvykle obsah omega-3 mastných kyselin v rybách nepřesahuje 35 %. Pomocí chemických postupů je však možné získat koncentrovaný přípravek, který však s sebou nese vyšší riziko oxidace. Proto je třeba být při jeho užívání opatrný. Vědci z časopisu Proceedings of the National Academy of Science uvádějí, že koncentrát rybího oleje omega-3 nejenže nemá žádný vliv na krevní tlak, ale může být i kontraproduktivní.
Kromě kvality hraje důležitou roli pro dosažení požadovaných zdravotních účinků také dávkování omega-3 mastných kyselin. Index omega-3 (poměr EPA a DHA k celkovému množství mastných kyselin) by měl být alespoň 8 %, aby se předešlo kardiovaskulárním onemocněním.
Výsledky studie
Dlouhodobá studie zahrnující 15 000 účastníků po dobu 17 let prokázala 90% snížení rizika náhlé srdeční smrti (účastníci s indexem omega-3 vyšším než 8 % ve srovnání s účastníky s indexem omega-3 nižším než 4 %) . Podobné výsledky poskytuje i řada dalších studií.
Prof. Clemens von Schacky, jeden z předních německých kardiologů, se domnívá, že z tohoto důvodu by měl být index omega-3 považován za formální rizikový faktor náhlé srdeční smrti.
Doporučení Dr. med. Cuddles
Lékař doporučuje svým pacientům, aby si změřili svůj osobní omega-3 index a optimalizovali jeho hodnotu. Individuální dávka pro pacienta se pohybuje mezi 2-4 g omega-3 mastných kyselin denně. Po ustálení hodnot zhruba po 3 až 4 měsících je obvykle dostačující udržovací denní dávka 2 g omega-3 mastných kyselin.
Ke konzumaci takové dávky potřebujete asi 1 polévkovou lžíci přírodního rybího oleje, 1 čajovou lžičku oleje z rostlinných řas nebo asi 15 kapslí rybího oleje (pozn. redakce: 6 kapslí San Omega-3).
Dr. med. Dirk Wiechert je specialistou na všeobecné lékařství ve své ordinaci v Ritterhude.