Mastné kyseliny a roztroušená skleróza
Článek “Ryby proti roztroušené skleróze?” od Dr. med. Volker Schmiedel, publikovaný v Zeitschrift für Erlebnisheilskunde v červnu 2014, se zaměřuje na téma mastné kyseliny a roztroušená skleróza. Poskytuje informace o protizánětlivých účincích omega-3 mastných kyselin a ukazuje na základě výzkumu a praktických příkladů možnosti účinné léčby této nemoci.
Mastné kyseliny se skládají z uhlovodíkových řetězců a rozhodující je počet dvojných vazeb, které obsahují.
Pokud má pouze jednu dvojnou vazbu, jedná se o mononenasycenou mastnou kyselinu. Pokud jsou v ní více než dvě dvojné vazby, jedná se o polynenasycenou mastnou kyselinu. Kromě toho lze podle struktury určit, zda se jedná o omega-3 nebo omega-6 mastnou kyselinu.
Hlavními funkcemi mastných kyselin jsou koncentrované ukládání energie, regulace tělesného tepla prostřednictvím izolace, podpora vstřebávání vitaminů rozpustných v tucích, prodloužení pocitu sytosti, umožnění vstřebávání minerálních látek ve střevě a vstřebávání vápníku v kostech.
Omega-3 mastné kyseliny produkují tzv. “dobré prostaglandiny”. Tím se zvyšuje vazodilatace a funkce mozku a zároveň se snižuje shlukování krevních destiček, zánět, bolest a dělení buněk.
Opačným pólem k mastným kyselinám omega-3 jsou mastné kyseliny omega-6. Tyto takzvané “špatné prostaglandiny” však nejsou obecně špatné, ale nerovnováha těchto dvou mastných kyselin, která je dnes běžná, je pravděpodobně částečně zodpovědná za většinu civilizačních chorob.
Omega-3 mastné kyseliny produkují protizánětlivé leukotrieny a další protizánětlivé poselské látky. Na druhou stranu z omega-6 mastných kyselin jsou prozánětlivé přenašeče látek se zánětlivými účinky.
Zjištění
Rozsáhlá studie provedená týmem Jalinek et al. ukázala, že existuje jasná souvislost mezi konzumací ryb a lepšími hodnotami položek kvality života pacientů. Důležitou roli hraje frekvence konzumace ryb, takže rozdíl mezi 1-2 porcemi týdně a více než 2 porcemi týdně je velmi velký.
Dr. med. Schmiedel upozorňuje, že i v případě, že se roztroušená skleróza již projevila, může pacientům prospět vysoká konzumace ryb. K dobrému protizánětlivému účinku jsou zapotřebí přibližně 2 g omega-3 mastných kyselin.
Na základě intervenční studie provedené Weinstock-Guttmannem lékař vysvětlil, že dietní opatření mohou snížit počet relapsů SR o 0,69 nebo 0,79 ročně. Lidé ve studii konzumovali méně prozánětlivých potravin. Jedna ze dvou skupin konzumovala také rybí tuk, což vedlo k významně vyšším hodnotám kvality života než u druhé skupiny, která konzumovala olivový olej.
Hadgkiss et al, Kteří provedli holistickou úpravu života u pacientů s roztroušenou sklerózou, jejichž příjem vitaminu D a omega-3 mastných kyselin, mimo jiné, přinesl podobné výsledky. Došlo k výraznému zlepšení kvality života a duševního i fyzického zdraví.
Praktické zkušenosti
Na podrobném příkladu pacienta trpícího roztroušenou sklerózou hovoří Dr. med. Schmiedel o své metodě léčby. Vzhledem k tomu, že pacientka měla nízké hodnoty vitaminu D, selenu, karnitinu a poměru omega-6/3, byly tyto látky léčeny speciálně. Subjektivní vůle a duševní pohoda se během prvních tří týdnů zvýšily. Když se pacientka po roce vrátila do nemocnice, uvedla, že poprvé za poslední rok nezaznamenala žádnou recidivu. Po dalších osmi letech přišla pacientka znovu a uvedla, že se její zdravotní stav po několika měsících života bez příznaků opět zhoršil. Ukázalo se, že tři roky neužívala doporučené živiny, což opět způsobilo jejich nedostatek.
Kvocient omega-6/3 se výrazně zvýšil, ale zejména u chronických zánětů by měl být nižší než 2,5 : 1. Často se doporučené množství omega-3 podceňuje, jak uvádí lékař, a kvůli tomu nelze dosáhnout úspěchu léčby. I když se konzumuje málo masa, poměr omega-6/3 je obvykle vyšší, protože je v něm příliš mnoho kyseliny linolové a arachidonové (omega-6 mastné kyseliny) a málo kyseliny alfa-linolenové a eikosapentaenové (omega-3 mastné kyseliny). Pro účinnou léčbu SR je třeba tyto mastné kyseliny konzumovat ve správném poměru a doplnit prázdné zásoby živin.
Aby bylo možné dosáhnout poměru AA/EPA menšího než 2,5, potřebuje člověk podle Dr. med. Schmiedela obvykle alespoň 2 g, ale často i 4 g EPA/DHA a zároveň se stravuje převážně vegetariánsky. Toto množství omega-3 mastných kyselin lze tělu dodat pomocí 1 nebo 2 polévkových lžic přírodního rybího oleje NORSAN (případně oleje z rostlinných řas bohatého na EPA a DHA). Lze jej snadno zařadit do každodenního jídelníčku, protože vysoce kvalitní olej nemá rybí vůni ani chuť.
Dr. med. Schmiedel je odborníkem na fyzikální medicínu a rehabilitaci a pracuje na klinice Paramed ve Švýcarsku.