Omega 3 a 6 mastné kyseliny v potravinách

Omega 3 a 6 mastné kyseliny jsou důležité látky pro lidský organismus. Často bývají zmiňovány společně, což vede k jejich zaměňování. Ve skutečnosti mají tyto látky zcela rozdílný efekt.

Omega 3 působí protizánětlivě, omega 6 mastné kyseliny naopak stimulují zánětlivé reakce. Přesto jsou důležité obě látky. Omega 6 mastné kyseliny zužují krevní cévy a umožňují správnou koagulaci krve.

Kde najít esenciální mastné kyseliny v potravinách

Je známou skutečností, že tyto esenciální mastné kyseliny si lidský organismus neumí vytvářet sám. Je nutné je přijímat ve formě potravy. A pokud to nejde, pak musí přijít na řadu potravinové doplňky. Omega 3 mastné kyseliny jsou zastoupeny v tělech tučnějších ryb a v mořských plodech. V menší míře lze tyto látky získat také z pšeničných klíčků, vlašských ořechů nebo různých olejů.

Přijímání omega 3 z mořských řas

Podcenit bychom neměli ani potravinu, která je pro Čechy zatím poměrně exotická a teprve si k ní nacházíme cestu. Je totiž možné čerpat omega 3 z mořských řas. Řasy lze konzumovat buďto v celku, nebo ve formě oleje. Řasy a oleje z řas jsou cenným zdrojem, protože mají vyváženější poměr mastných kyselin, než je tomu u rybích olejů.

Další výhodou olejů obsahujících Omega 3 z mořských řas je skutečnost, že je na svůj jídelníček mohou zařadit i vegetariáni a vegani.