Omega 3 mastné kyseliny – klíčový prvek pro zdraví

Nejvyšší naději na dožití mají Japonci, Islanďané nebo Španělé. Co je spojuje? Mimo jiné vyvážená strava. Kromě dostatku zeleniny a ovoce figurují na jídelníčku těchto národů ryby. Čerství lososi, tuňáci a makrely obsahují velké množství zdraví prospěšných látek. Největší pozornost si zasluhují omega-3 mastné kyseliny.

Češi mají nedostatek omega 3 mastných kyselin

Omega 3 neboli nenasycené mastné kyseliny v potravinách jsou látky, které si lidské tělo neumí vyrobit, přesto je nezbytně potřebuje. Nedostatek omega 3 mastných kyselin zvláště v mladém věku může vést ke zbrzděnému vývoji mozku, zhoršené imunitě a zvýšenému počtu zánětů a alergických reakcí.

Jestliže si Španělé, Japonci nebo i Norové a Kanaďané na nedostatek omega 3 mastných kyselin nemohou stěžovat, pak Češi jsou opakem. Částečně za to mohou geografické podmínky – k moři neboli nekonečnému zdroji čerstvých ryb máme daleko. Částečně za to ale může tradiční přístup ke stravování.

Cenným zdrojem těchto látek jsou rybí tuky

Mořské ryby totiž nejsou to jediné, co obsahuje omega 3 mastné kyseliny. Použít se dají také ryby sladkovodní. A vedle nich lněný nebo konopný olej, případně konopné semínko. Tyto ingredience ale nejsou právě běžnou součástí klasické české kuchyně.

Klíčovou látku pro udržení zdravé hladiny cholesterolu v krvi a snížení šance na onemocnění astmatem, lupenkou nebo artritidou by přesto měl přijímat každý. Pokud je však těžké konzumovat nenasycené mastné kyseliny v potravinách, jsou dostupná i náhradní řešení. Nabízí se např. kvalitní rybí tuky či jiné potravinové doplňky.