Omega-3 mastné kyseliny

Omega-3 jsou esenciální nenasycené mastné kyseliny, které jsou nezbytné pro správnou funkci našeho těla.

Základní informace

Omega-3 jsou tři polynenasycené mastné kyseliny, které mají v chemickém řetězci dvojnou vazbu mezi uhlíky na třetím a čtvrtém místě. Jedná se o kyseliny EPA, DHA a ALA. Kyseliny EPA a DHA musíme získávat ze stravy a pro správnou funkci našeho těla jsou nezbytné. Kyselinu ALA potřebujeme také a dokonce si z ní tělo dokáže vzácné EPA a DHA kyseliny vytvořit. Tato konverze je ale opravdu velmi malá a závisí na mnoha faktorech.

Kde omega-3 najdeme

Kyselina ALA se vyskytuje nejčastěji v rostlinných zdrojích. Kyseliny EPA a DHA obsahují hlavně tučné mořské ryby a mořské řasy. Ryby totiž omega-3 získávají také právě konzumací mořských řas, avšak ne každá řasa omega-3 obsahuje. Nejjednodušším způsobem pro získání omega-3 je tedy právě konzumace tučných mořských ryb a olejů z nich vyrobených. Běžná rostlinná strava tolik EPA a DHA neobsahuje.

Živočišné zdroje omega-3 mastných kyselin jsou například makrela, treska, sleď, divoký losos, mořský vlk, ústřice, krevety, sardinky, kaviár. Rostlinné zdroje omega-3 obsahují převážně kyselinu ALA a patří mezi ně například lněný olej, konopný, z vlašských ořechů nebo chia semínek.