Omega-3 mastné kyseliny u poruchy pozornosti s hyperaktivitou (ADHD)

Hlavními znaky jsou nepozornost, hyperaktivita a impulzivita, které se mohou různě kombinovat. Pokud se příznaky neléčí, mohou se objevit problémy ve škole, později v pracovním životě a v sociálním prostředí.

 

Podle současných odhadů trpí AD (H) D v Německu přibližně 5 % dětí a dospívajících ve věku od 3 do 17 let a přibližně 60 % postižených má příznaky, které přetrvávají až do dospělosti. Výzkum v oblasti AD (H) D se v posledních 20 letech zintenzivnil, protože konvenční léky někdy vykazují nadměrné vedlejší účinky, dochází k jejich nesnášenlivosti nebo nemají odpovídající účinek. V takových případech by bylo žádoucí mít k dispozici alternativní nebo doplňkové látky, které by zlepšily snášenlivost nebo pozitivní účinky.

Omega-3 mastné kyseliny

Léčbu doplňky stravy, tj. rybím tukem a případně hořčíkem, lze v případě nedostatečného přísunu s klidným svědomím provádět, neboť min. studie prokázaly, že nedostatek omega-3 mastných kyselin podporuje impulzivní chování. Při dobré toleranci prokázaly dobře provedené studie zlepšení roztržitosti, impulzivity a úzkosti. Kromě toho byl zaznamenán velmi pozitivní vliv na stabilitu nálady a úzkost. Toto hodnocení je založeno na studiích různého rozsahu na mezinárodní úrovni, v nichž byly vyhodnoceny všechny předchozí výzkumné práce a účinky v nich popsané byly porovnány (tzv. metaanalýzy).

Studie

Metaanalýza, která vyšla v časopise Clinical Psychology Review, analyzovala různé studie týkající se vztahu mezi omega-3 mastnými kyselinami a AD (H) D. Za prvé, 9 studií zjistilo nízké hladiny omega-3 u dětí s AD (H) D ve srovnání s kontrolními skupinami. Kromě toho 16 studií celkově zjistilo, že suplementace omega-3 mastnými kyselinami zmírňuje příznaky AD (H) D. Užívání omega-3 mastných kyselin má podle popisu rodičů a učitelů významný pozitivní vliv na hyperaktivitu dětí.

V roce 2012 byla v časopise Journal of Child Neurology publikována studie zahrnující děti s AD (H) D ve věku 6 až 12 let. Děti nereagovaly na farmakologickou léčbu po dobu 6 měsíců. Poté byla dětem ve dvojitě zaslepené studii podávána kombinace omega-3 a omega-6 mastných kyselin nebo placebo. Po 3 a 6 měsících rodiče vyplnili kontrolní seznam. Po šesti měsících došlo u skupiny s omega-3/6 k významnému zlepšení ve srovnání se skupinou s placebem v následujících oblastech: úzkost, agresivita, dokončení práce a studijní výsledky.

Další studie se zúčastnilo 95 dětí ve věku 6 až 12 let s AD (H) D. Pomocí dotazníků a hodnotících škál hodnotili chování dětí jejich rodiče, učitelé a výzkumníci. Byly také měřeny hladiny mastných kyselin v buněčných membránách dětí. Mezi zvýšením obsahu EPA a DHA a zlepšením paměti dětí byla zjištěna významná pozitivní korelace. Kromě toho byla zjištěna negativní souvislost mezi hladinou kyseliny arachidonové (omega-6) a pamětí. Se zvýšením hladiny omega-3 a snížením hladiny omega-6 se dětem zlepšila paměť.

Analýza mastných kyselin

V každodenní klinické praxi se mi zdá důležité nabízet individuální terapii. To by mělo zahrnovat i oblast suplementace stravy a vzhledem k výzkumu má smysl považovat skupiny pacientů s AD (H) D nebo neurokognitivními poruchami za zvláště vhodné pro využití substituce omega-3 mastnými kyselinami – za předpokladu, že byl zjištěn jejich deficit. Analýza mastných kyselin je snadná. Výsledky analýz, které vidím, tento přístup ospravedlňují, protože poměr omega-6/3 se obvykle odchyluje 15 až 30krát od doporučení. Proto ve svých ordinacích obvykle nabízím pacientům s těmito poruchami vstupní analýzu mastných kyselin, abych si udělal obrázek o jejich zásobách.

Hostující autor Klaus Werner Heuschen je odborníkem na dětskou a dorostovou psychiatrii v Mnichově a Prienu, www.heuschen-kjpp.de.